مسکن اقتصادی تاثیر بسیاری رو کاهش انرژی دارد به طوری که شاید تا یک چهارم انرژی کاهش یابد. هماکنون افتخار میکنند که تا ۹۶درصد ایران را گازکشی کردهاند اما همین موضوع بلای جان شده است به طوری که در زمستان ۷۶درصد مصرف گاز در بخش خانگی صورت میگیرد اما اگر برق بود شرایط اینطور نمیشد.
نهمین میزگرد مسکن اقتصادی با حضور خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران- حمیدرضا صالحی، عضو هیات نمایندگان و نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران- علیرضا برزگر، مدیر سابق املاک نیروی انتظامی کل کشور و احمد دلخوش، مدیر اسبق مسکن ارتش جمهوری اسلامی ایران برگزار شد.
مهمانان این برنامه در این میزگرد به بیان نقطه نظرات و پیشنهادات خود در خصوص ساخت مسکنهای اقتصادی پرداختند.
جزئیات این گفتگو را در ادامه میتوانید بخوانید:
*جناب آقای باقرپور مسکن اقتصادی چیست؟ آیا این نوع مسکنها فقط ۲۵متری هستند؟ چطور به این نتیجه رسیدهاید که این طرح میتواند بخش از مشکلات جامعه را در حوزه مسکن حل کند؟
بنا است مسکن اقتصادی به عنوان یک طرحی که بتواند در مناطقی که مسکن دور از دسترس خانوارها و از استطاعت آنها خارج شده، تولید شود و در عین حفظ و ارتقای کیفیت بتواند قیمت مطلوبتر و مناسبتری داشته باشد. حرکت به سوی کوچکمتراژها یکی از روشهایی است که در مسکن اقتصادی دنبال میشود چرا که در نوع مسکن کوچکمتراژ، متوسطمتراژ و بزرگمتراژ هم وجود دارد از سویی دیگر عرضه مسکن اقتصادی با حرکت به سمت صنعتیسازی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و محصولات دانشبنیان و همچنین اصلاحاتی که در طرح، نقشه و معماری میتوانیم داشته باشیم، صورت میگیرد.
باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی شهر تهران: مسکن اقتصادی به عنوان یک مدل در سبد مسکن کشور نه به عنوان طرحی برای شمول کشوری میباشد چرا که با گستردگی کشور نمیتوانیم چنین طرحی را داشته باشیم؛ بنا است مسکن اقتصادی به عنوان یک طرحی که بتواند در مناطقی که مسکن دور از دسترس خانوارها و از استطاعت آنها خارج شده، تولید شود و در عین حفظ و ارتقای کیفیت بتواند قیمت مطلوبتر و مناسبتری داشته باشد. حرکت به سوی کوچکمتراژها یکی از روشهایی است که در مسکن اقتصادی دنبال میشود چرا که در نوع مسکن کوچکمتراژ، متوسطمتراژ و بزرگمتراژ هم وجود دارد از سویی دیگر عرضه مسکن اقتصادی با حرکت به سمت صنعتیسازی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و محصولات دانشبنیان و همچنین اصلاحاتی که در طرح، نقشه و معماری میتوانیم داشته باشیم، صورت میگیرد. در کوچکمتراژها فضاهایی که در بخش مفید بنا مورد استفاده و بهرهبرداری کمتری قرار میگیرد،( منظور فضای پذیرایی) را به فضاهای اشتراکی انتقال دادهایم؛ چنین موضوعی باعث ساخت آپارتمانهای کوچکمتراژ شده است. مسکن ۲۵متری همان مسکن ۴۵متری موجود است یا مسکن ۴۰متری اقتصادی همان مسکن ۷۰متری است. طرح مسکن اقتصادی یک مدل مفهومی جدید برای سبد مسکن کشور است تا بتواند قدرت خرید را به مردم کشور بازگرداند. هماکنون یک چهارم خانوارها که پوششدهنده ۳۰درصد جمعیت کشور میباشند، مستاجر هستند به طوری که بین ۵۰ تا ۷۰درصد سبد درآمدی خودشان را به هزینه مسکن تخصیص میدهند در حالی که استاندارد این موضوع در دنیا زیر ۲۵درصد است. به نظر بنده در شرایط فعلی اقتصادی که مردم از نظر معیشتی در تنگنا قرار دارند، کمک کنیم تا نقاط ضعف طرح مسکن اقتصادی را برطرف و تهدیدهای آن را به فرصت تبدیل کنیم، هدف همسو شدن حاکمیت با این طرح است. باید طرحهای نو وارد بازار مسکن شود و بتوانیم مدلهای متنوعتری داشته باشیم. نسل آینده همانند دهه ۴۰ یا دهه ۵۰ فکر نمیکند چرا که نیازهای آنان متفاوت است پس باید عرصه را برای ورود طرحها و ایدههای نو همانند مسکن اقتصادی مهیا کنیم.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
*جناب آقای برزگر شما موافق طرح مسکن اقتصادی هستید یا مخالف؟
برزگر، مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی کل کشور: با توجه به تجربه تلخی که در طرح مسکن مهر شاهد بودیم، باید رو این موضوع به صورت کلان بحث شود. هماکنون فقط متراژ ۲۵متر در بین مردم زبانزد است و هنوز در خصوص متراژهای دیگر فرهنگسازی نشده است؛ در کل تا صحبت از مسکن اقتصادی میشود، میگویند: واحدهای ۲۵متری، دلالی، عدم مدیریت و در آخر شکست. مسکن اقتصادی چه فرقی دارد؟ چه بررسی از نظر ریشهای در این خصوص انجام شده؟ آیا این نوع مسکن از جایی الگو گرفته که هماکنون بخش تعاون به دفاع از این طرح میپردازد؟ باید طرح مسکن اقتصادی به صورت ریشهای بررسی شود. در چند سال گذشته مسکن مهر به جهت کمک به افرادی که آرزوی داشتن یک واحد مسکونی را داشتند، روی کار آمد اما آیا واقعا چنین اتفاقی افتاد؟ هماکنون قیمت مسکن مهر در پردیس تهران از یک مسکن داخل شهر بیشتر است یعنی بسیار قشنگ کار به دست دلالان افتاد. آقای باقرپور به نظر بنده در ابتدا باید فرهنگسازی صورت گیرد، همچنین برای کنترل بیشتر طرح مسکن اقتصادی به صورت نردبانی بتوانیم اشخاصی را که وارد این طرح میشوند، مدیریت کنیم، دست دلالان را کوتاه کنیم و بسته به وضعیت زندگی مردم اتحادیه تعاونی این طرح را پیش ببرد به طوری که اتفاقاتی که طی گذشته همانند مسکن مهر شاهد بودیم، در این طرح رخ ندهد. باید ببینم مباحث حقوقی این موضوع به کجا میرود یعنی آیا سندی که به افراد برای مسکن ۲۵متری ارائه میشود با یک مشروطیتی خواهد بود؟ مثلا پس از داشتن یک فرزند حتما باید سند خود را به متراژ بالاتر انتقال دهند یا اختیاری است؟ اگر قرار است کار به صورت اختیاری پیش رود پس مدیریت هم از دست آقایانی که میخواهند این طرح را اجرا کنند، خارج میشود. در کل باید این موضوع ریشهیابی و فرهنگسازی شود.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
*آقای صالحی در خدمت شما هستیم
مسکن اقتصادی تاثیر بسیاری رو کاهش انرژی دارد به طوری که شاید تا یک چهارم انرژی کاهش یابد. هماکنون افتخار میکنند که تا ۹۶درصد ایران را گازکشی کردهاند اما همین موضوع بلای جان شده است به طوری که در زمستان ۷۶درصد مصرف گاز در بخش خانگی صورت میگیرد اما اگر برق بود شرایط اینطور نمیشد. بنده یک خانه ۲۵متری در اتریش را مشاهده کردهام که به هیچ وجه یک وسیله گرمایشی هم در آن واحد نبود اما گرم بود یعنی در مشاعات آن ساختمان از وسایل گرمایشی استفاده شده است همچنین هزینه سرمایهگذاری در چنین طرحی بسیار کاهش پیدا میکند، ایده مسکن اقتصادی واقعا ایده درستی است، شکی در آن نیست.
صالحی: نایب رئیس کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران: ساخت مسکن اقتصادی در دنیا صورت میگیرد و مزایای بسیاری دارد اما به دلیل آنکه اقتصاد ایران دستخوش تغییرات و تحولاتی شده، هر طرحی پای کار میآید تولید رانت میکند به همین جهت آن پروژه کارایی لازم را بدست نمیآورد. مسکن عامل سرمایهگذاری شده نه عامل مصرف. مسکن اقتصادی تاثیر بسیاری رو کاهش انرژی دارد به طوری که شاید تا یک چهارم انرژی کاهش یابد. هماکنون افتخار میکنند که تا ۹۶درصد ایران را گازکشی کردهاند اما همین موضوع بلای جان شده است به طوری که در زمستان ۷۶درصد مصرف گاز در بخش خانگی صورت میگیرد اما اگر برق بود شرایط اینطور نمیشد. بنده یک خانه ۲۵متری در اتریش را مشاهده کردهام که به هیچ وجه یک وسیله گرمایشی هم در آن واحد نبود اما گرم بود یعنی در مشاعات آن ساختمان از وسایل گرمایشی استفاده شده است همچنین هزینه سرمایهگذاری در چنین طرحی بسیار کاهش پیدا میکند، ایده مسکن اقتصادی واقعا ایده درستی است، شکی در آن نیست. هماکنون برای یک موتور سیکلت تسهیلات میدهند اما برای پنل خورشیدی خیر؛ واقعا رویکردها در ایران غلط است. زیرساختهای اقتصادی طوری شده که مولفهها اجازه نمیدهد چنین پروژههایی خوب اجرا شود، دغدغههای آقای برزگر درست است اما بنده میگویم نباید منتظر اصلاح زیرساختها باشیم، استارت ساخت مسکن اقتصادی را بزنیم. خداکند دولتمردان و حاکمیت توجه به علتها کنند، در حال حاظر آقایان، وزرا و مسئولین فقط به معلول میپردازند. سالی ۱۰۰میلیارد دلار در کشور انرژی هدر میرود به طوری که رتبه اول را در این خصوص به خود اختصاص دادهایم؛ چرا باید آقایان اجازه چنین کاری را دهند؟ بخشی از علت تورم، نبود عرضه است پس با تولید عرضه و در پی آن افزایش تقاضا، تورم کاهش پیدا میکند.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
* جناب آقای دلخوش در خدمت شما هستیم
دلخوش، مدیر اسبق مسکن ارتش جمهوری اسلامی ایران: مگر میشود به دغدغه اصلی جوانان فکر نکرد، وقتی شخصی مسکن یا سرپناه نداشته باشد چنین موضوعی در تمام خطوط کاری آن اثرگذار است. هماکنون دوره دریافت مسکن به بالای ۱۵۰ سال رسیده است یعنی عملا یک زوج جوان هیچ امیدی به خانهدار شدن ندارند، با درآمدی که هماکنون زوجین دارند چنین چیزی غیر قابل پیشبینی است. تجارب بسیار زیادی در دنیا در خصوص مسکن وجود دارد، باید قبل از ورود به طرحی از نقطه نظرات کارشناسی استفاده شود. عمده مشکلات در کشور به دلیل بررسیهای سطحی است به همین جهت آن نتیجه لازم صورت نمیگیرد. متاسفانه پس از مسکن مهر یک غفلتی در حوزه مسکن صورت گرفته است که در این راستا افراد به حاشیه شهرها منتقل شدهاند، به این افراد علاوه بر خستگی راه، دغدغه مسکن هم تحمیل کردهایم از آن سو انتظار داریم در محیط کار هم بازدهی مناسبی داشته باشد؛ این موضوع به تمامی دستگاهها آسیب میرساند. باید نهادهای حاکمیتی در موضوع مسکن ورود و از پتانسیل بخش خصوصی استفاده کنند. یک سری ایرادات اساسی به مسکن مهر وارد است از جمله در بعد مکانیابی، تامین زیرساختها و دیگری نحوه ساخت بوده است به همین منظور بررسی کارشناسی و پیشبرد طرح با نظرات کارشناسان بسیار مهم و مفید خواهد بود. موضوع سرپناه مخصوصا برای قشر جوان با سیاستگذاری حل و فصل خواهد شد. در بسیاری از شهرها دریافتکنندگان مسکن، استفادهکنندگان آن نیستند، در واقع سیستم دلالی از همین موضوع شکل میگیرد یعنی افرادی که نیازی به مسکن نداشتند اما آن را خریداری کردند و از آن سو منابع دولت را هدر دادهاند چون مسکن به مخاطب اصلی نرسیده است. هم اکنون در برخی از مجتمعها در کنار واحد ۱۴۰متری، واحد ۵۰ متری هم موجود است و یک زوج از این متراژ بسیار استقبال میکنند به دلیل مواردی از جمله وجود زیرساخت، امکانات، سرانههای آموزشی، فضای سبز و….، باید تمامی این مولفهها در ساخت مسکن اقتصادی در نظر گرفته شود؛ مطمن باشید متراژ کمترین تاثیرگذاریها را دارد. برخی از کشورها به قوطیسازی عادت کردهاند اما در فرهنگ کشور ما چنین چیزی نیست چرا که مردم ما به نور عادت دارند. قاعدتاً ساخت واحد از کممتراژ باید آغاز شود به دلیل آنکه منابع محدود است، نمیتوان به یکباره خانه ۸۰متر یا ۱۴۰متری ساخت، اولویت این است جوانان بتوانند یک سرپناه داشته باشند چرا که وجود یک سرپناه ۸۰درصد دغدغههای یک جوان را برطرف میکند. هماکنون یک جوان باید تمامی حقوق خود را بابت اجاره یا هزینه مسکن پرداخت کند سپس برای ادامه امورات زندگی شغل دوم یا سومی داشته باشد؛ این چه رویهای است؟ بنابراین ساخت مسکن مسئله مهمی است و باید از تمامی امکانات استفاده شود.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
* آقای باقرپور در خدمت شما هستیم
در مدل مسکن اقتصادی میگوییم واحد را به افرادی اختصاص میدهیم که حداقل ۳سال در آن سکونت داشته باشند و این موضوع آییننامه شود. هماکنون تمایل و تقاضا به سوی کوچکمتراژ است. در مساکن دیگر به هر کد ملی یک واحد اختصاص پیدا میکند که این اشتباه است بنابراین اگر دولت سامانه اطلاعات خانوار را در اختیار قرار دهد فقط سرپرست خانوار میتواند در مسکن اقتصادی ثبت نام کند؛ اینگونه بسیاری از دغدغهها رفع خواهد شد؛ در کل ریلگذاری حقوقی در بخش مسکن اقتصادی نیاز به حمایت و پشتیبانی حاکمیتی دارد.
باقرپور: نه میتوان گفت که در مسکن اقتصادی الگو نداشتهایم و نه میتوانیم بگوییم که یک کپی از سایر الگوها است. این موضوع که طرح مسکن اقتصادی با فرهنگ ایرانی و اصول شرعی و اسلامی همخوان باشد، نکته بسیار مهمی بوده است. مقایسه سطح مسکن اقتصادی با مسکن مهر یک قیاس معالفارق است؛ چرا که مسکن مهر یک طرح دولتی است یعنی نحوه اجرا، نحوه قیمتگذاری و نحوه قوانین حاکم بر آن با راهی که در مسکن اقتصادی پیموده میشود، متفاوت است. متاسفانه در کشورمان با انبوهی از قوانین بیاعتبار مواجه هستیم برای نمونه قانون مالیات بر خانههای خالی، قانون سقف افزایش اجارهبها؛ آیا واقعا این قوانین اجرا شد؟ نحوه قانونگذاری به شکلی بود که عملیاتی نبود. در کنار قوانین استاتیک، آییننامههای داینامیکی داریم که بسیار پرکاربرد هستند یعنی متناسب با شرایط میتوان آنها را اصلاح کرد. مسکن ذاتا یک کالای مصرفی است اما در کشور ما ماهیت سرمایهای پیدا کرده است. در ابتدا بالاترین نرخ تورم و افزایش قیمت در بلند مدت مربوط به طلا و مشتقات آن است سپس به مسکن اختصاص پیدا میکند و تنها کالایی که همیشه سیر تصاعدی داشته، مسکن بوده است. هماکنون به حمدالله تفکر سرمایهای دارد به سوی کالاهای زود نقدشونده میرود به همین جهت باید ما هم یک آلترناتیوی برای آن عطش جامعه نسبت به سرمایهگذاری در بخش مسکن ایجاد کنیم، دولت باید از این آلترناتیو حمایت کند چرا که کاری نیست که بتوان آن را به تنهایی انجام داد در کل سرمایههای مردمی در بخش ملک میتواند به غیر مسکن هم هدایت شود. این موضوعات مواردی است تا بتوانیم آن تفکرات سرمایهای نسبت به بخش مسکن را به صورت ریشهای حل کنیم همچنین برای حل مقطعی این موضوع در مسکن اقتصادی هم میتوان ساز و کاری در نظر گرفت به شرط آنکه دولت همسو شود. در مدل مسکن اقتصادی میگوییم واحد را به افرادی اختصاص میدهیم که حداقل ۳سال در آن سکونت داشته باشند و این موضوع آییننامه شود. هماکنون تمایل و تقاضا به سوی کوچکمتراژ است. در مساکن دیگر به هر کد ملی یک واحد اختصاص پیدا میکند که این اشتباه است بنابراین اگر دولت سامانه اطلاعات خانوار را در اختیار قرار دهد فقط سرپرست خانوار میتواند در مسکن اقتصادی ثبت نام کند؛ اینگونه بسیاری از دغدغهها رفع خواهد شد؛ در کل ریلگذاری حقوقی در بخش مسکن اقتصادی نیاز به حمایت و پشتیبانی حاکمیتی دارد. اما چرا در طرحهای دولتی موفق نبودهایم؛ وقتی ریل از همان ابتدا رو به مسیر غلط رود تا آخر همان طور پیش خواهد رفت، هماکنون کجی خشت در بالاترین طبقه مسکن مهر در چشمها نمایان میکند. از یک میلیون واحد مسکن مهر، ۲۶۰هزار واحد فاقد آب، برق، فاضلاب یا تلفیقی از این سه مورد بوده است از سویی دیگر اقتصاد دستوری را که در هیچ حوزهای جواب نداد، در بخش مسکن هم قرار دادند و هنوز هم رو این موضوع پافشاری میکنند؛ ای کاش اقتصاد دستوری را بر مبنای واقعیات روز بازار میگذاشتند. یک آیتم پنهان در صنعت ساختمان وجود دارد که به هیچ وجه تحویل گرفته نمیشود؛ از نگاه بنده بالاترین سرفصلی که در هزینه تمامشده مسکن تاثیرگذار است، تورم و زمان ساخت است، هر چهقدر زمان ساخت افزایش پیدا کند، تورم بیشتر خواهد شد. اقتصاد دستوری باعث شده آن سازنده در بیکیفیتترین حالت ممکن یک ساختمان را بسازد، بالای ۹۰درصد واحدها در طرحهای دولتی فاقد کیفیت هستند
برزگر: یک جورایی اصطلاح بساز و بفروشید را به کار بردهاند.
باقرپور: ساختمانهای بساز و بفروشید هم در این مملکت حداقل ۳۰ الی ۳۵سال عمر میکند اما شما مسکن مهر را دیگر بالای ۱۵سال نخواهید دید. اگر درآمدها متناسب با تورم افزایش پیدا میکرد متقاضی هم تا پایان پروژه میتوانست همراه باشد یا میتوانست بر تورم غلبه کند اما هماکنون نمیتواند. تورم ترکیه بیشتر از تورم کشور ایران است اما دستمزدها سه ماه یک بار به روزرسانی میشود، با وجود اینکه ۳۲درصد خرید ملک توسط خارجیها در ترکیه کاهش پیدا کرده، حجم معاملات نزدیک به ۲۱درصد افزایش داشته است؛ به صورت کل ۱/۶درصد معاملات مربوط به خرید ملک توسط خارجیها است بنابراین در کشور ترکیه سطح تورم با درآمد حفظ و بازار مسکن پر رونقتر شده است، حداقل ۵برابر کشور ما معامله مسکن صورت میگیرد. در تایید فرمایشات آقای صالحی باید بگویم که الگوی ساخت سنتی کشور باید تغییر کند، استارت مسکن اقتصادی را بزنیم سپس با بازخوردهایی که میگیرد اگر نیاز به اصلاح داشت آن را رقم میزنیم.
صالحی: وزارت دفاع در شهر تهران کلی زمین دارد بنابراین اگر این وزارتخانه با اتحادیه تعاونی هماهنگ شود در آن زمینها مسکن اقتصادی میتواند ساخته شود.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
باقرپور: آییننامههای ساختمان یکی از موانع اصلی مسکن اقتصادی به خصوص در بحث کوچکمتراژها است. اصلا مبنای متراژ را ۳۵متر قرار میدهیم حالا سازنده در یک مجتمع ۱۰۰واحدی، ۱۰واحد ۳۵متری میخواهد بسازد، به ازای یک واحد ۳۵متری حداقل ۳۰متر فضا برای پارکینگ آن باید در نظر گیرد.
صالحی: اجبار است؟
باقرپور: دقیقا؛ در غیر این صورت پروانهای تعلق نمیگیرد بنابراین خروجی ما باید اصلاح آییننامههای ساختمان باشد.
برزگر: همانند فضای پذیرایی که فرمودید در مشاعات ساختمان قرار میگیرد، میتوانیم پارکینگ هم در مشاعات در نظر گیریم.
باقرپور: آییننامهها اجازه چنین کاری را نمیدهد.
برزگر: اگر قرار است کار کلی صورت گیرد باید اجازه این روند داده شود. طبق گفته حضرت آقا نباید مسئولین نقش سرعتگیر را ایفا کنند، حتی ایشان فرمودند که دلار در کل حذف شود اما تمامی کارها معطوف به افزایش و کاهش قیمت دلار است.
*سیبزمینی داخل کشور هم به قیمت دلار ربط دادهاند
باید طرح مسکن اقتصادی فرهنگسازی شود یعنی افراد به این شعور برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد ۱۰۰متری نیست، با واحد ۲۵متری هم میتوان یک زندگی را شروع کرد، اگر به چنین موضوعاتی برسیم میشود که ساخت مسکن اقتصادی صورت گیرد.
صالحی: باید اصلاح آییننامهها هر روز مطالبه شود.
باقرپور: هماکنون هزینه زمینه دارای پروانه+ ساخت در بسیاری از مناطق تهران از قیمت بازار بیشتر است. طی دوسال گذشته تورم در بازار مسکن کمتر از تورم عمومی بوده یعنی تورم تولید بیشتر از تورم عرضه بوده است هماکنون فقط یک سری پروژههای لاکچری توجیه اقتصادی دارند که البته نقدشوندگی آنها هم از بین رفته است اما مافیای مسکن رو این موضوع دست گذاشتهاند. جناب آقای برزگر ۶سال تمام است که حضرت آقا تاکید رو واژه تولید دارند حالا شما بفرمایید که دولتها، نهادهای قانونگذاری و نظارتی در طی این ۶سال برای تولید کشور چه کردهاند؟
صالحی: دولتها در کشور ایران به دلیل اقتصاد و درآمد نفتی خودشان را مالک همه چیز میدانند
برزگر: جناب آقای باقرپور شما به عنوان یک مسئول در این مملکت دلسوزانه میخواهید طرح مسکن اقتصادی را اجرا کنید اما باید فرهنگسازی این موضوع را به طور منسجم داشته باشیم و این طرح را قانونمند کنیم؛ در ابتدا باید مشخص شود طرفداران این طرح چه کسانی هستند؛ آیا فقط جوانانی هستند که میخواهند تشکیل زندگی دهند؟ هماکنون برخی پدر و مادرها هستند که فرزندانشان ازدواج کردهاند اما همچنان مستاجرند پس باید مطالعات صورت گیرد، مشخص شود که در مرحله اول چه اشخاصی باید از این طرح حمایت کنند پس در وهله اول ببینیم با چه اشخاصی روبههستیم، نحوه واگذاری این نوع مسکنها چگونه است، آقای صالحی میفرمایند از انرژی در این طرح حمایت میشود باید این موضوع عملیاتی شود نه اینکه در حد حرف باشد. آقای باقرپور باید این طرح فرهنگسازی شود یعنی افراد به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد ۱۰۰متری نیست، با واحد ۲۵متری هم میتوان یک زندگی را شروع کرد، اگر به چنین موضوعاتی برسیم میشود که ساخت مسکن اقتصادی صورت گیرد.
باقرپور: ساختمانهای مسکن اقتصادی را به صورت مورب در نظر گرفتهایم یعنی تمامی سایهاندازیها را حذف کردهایم. ۳۳۰۰ واحد از ۲۵متر تا ۱۴۰متر در پروژه مسکن اقتصادی طراحی شده است، هر ۳۳۰۰واحد دارای تراس است؛ با توان داخلی این کار صورت گرفته است.
برزگر: جناب آقای باقرپور ما میخواهیم به حمایت از طرح مسکن اقتصادی کمک کنیم تا انشاءالله این اتفاق رخ دهد اما به جهت آنکه تکرار مکررات صورت نگیرد، تمامی حواشی این طرح را در نظر گیریم، آیا زیرساختها و امکانات لازم در مسکن اقتصادی در نظر گرفته شده؟
باقرپور: این دیگر وظیفه حاکمیت است
باید موانع و معارض طرح مسکن اقتصادی شناخته شود همچنین بخش خصوصی رو موانع و معارض کوچک سرمایهگذاری کند، باید از فرصتهایی استفاده کنیم که در کمک این طرح باشند، شعار این طرح شود: «طرح مسکن اقتصادی با سوداگری کمتر».
برزگر: درست است پس باید مطالبه صورت گیرد، یعنی صرفا دغدغه ساخت نباشد چرا که مجدد اتفاقات گذشته رخ خواهد داد. اگر در کنار این طرح امکانات و زیرساختهای آن هم دیده شود، بنده از امکانات یک واحد ۱۰۰متری صرف نظر میکنم و آن را در یک واحد ۲۵متری میبینم.
کاهش یک چهارم انرژی با ساخت مسکنهای اقتصادی/ مدیر اسبق املاک نیروی انتظامی: مردم باید به این درک برسند که در ابتدای زندگی نیازی به یک واحد 100متری نیست، با 25متر هم میتوان شروع کرد/ اتحادیه تعاونی: مسکن 25متری همان مسکن 45متری موجود است
*آقای دلخوش جمعبندی شما را بشنویم
دلخوش: جناب آقای باقرپور از قدمی که میخواهید بردارید دلسرد یا مایوس نشوید و حتما طرح مسکن اقتصادی را پیگیری کنید. واقعیات، خیرات و برکاتی در این طرح نهفته است که وقتی یک جوان صاحب آن سرپناه میشود در آینده شکرگذار مجموعه شما خواهد بود. امیدواریم تمامی نهادهای حکومتی که در این قضیه دخیل هستند این دغدغه را قلبی داشته باشند.
*جناب آقای صالحی در خدمت شما هستیم
صالحی: باید موانع و معارض طرح مسکن اقتصادی شناخته شود همچنین بخش خصوصی رو موانع و معارض کوچک سرمایهگذاری کند، باید از فرصتهایی استفاده کنیم که در کمک این طرح باشند، شعار این طرح شود: «طرح مسکن اقتصادی با سوداگری کمتر» ما هم در بخش انرژی کمک میکنیم تا قیمت تمام شده در این حوزه کاهش یابد؛ در کلام آخر اینکه در خدمت طرح مسکن اقتصادی خواهیم بود./ خطوط